Još malo o PDV-u...
Thread poster: Dubravka Hrastovec
Dubravka Hrastovec
Dubravka Hrastovec  Identity Verified
Croatia
Local time: 02:37
English to Croatian
+ ...
In memoriam
Oct 27, 2007

Prema hrvatskom zakonu, izvoz intelektualnih usluga ne podliježe plaćanju PDV-a. Danas, međutim, prvi put čujem da je pri određivanju podliježe li takva izvozna usluga PDV-u ili ne mjerodavno mjesto izvršenja usluge. I da bismo prema tome svi mi koji obavljamo usluge prevođenja za inozemne naručitelje trebali platiti PDV za izvršenu uslugu. Hoćemo li ga zaračunati klijentu, stvar je dogovora. U svakom slučaju, to bi navodno trebala biti naša obveza koja ne ovisi o klijentu. U proti... See more
Prema hrvatskom zakonu, izvoz intelektualnih usluga ne podliježe plaćanju PDV-a. Danas, međutim, prvi put čujem da je pri određivanju podliježe li takva izvozna usluga PDV-u ili ne mjerodavno mjesto izvršenja usluge. I da bismo prema tome svi mi koji obavljamo usluge prevođenja za inozemne naručitelje trebali platiti PDV za izvršenu uslugu. Hoćemo li ga zaračunati klijentu, stvar je dogovora. U svakom slučaju, to bi navodno trebala biti naša obveza koja ne ovisi o klijentu. U protivnom trebamo dokazivati da smo uslugu doista fizički izvršili u inozemstvu. Nikad dosad nisam zaračunavala PDV inozemnim klijentima koji mi plaćaju na poslovni devizni račun. Moj računovođa također drži da ispravno postupamo. Ne mogu dočekati ponedjeljak da zovem poreznu upravu, pa Vas želim pitati imate li vi kakvih informacija otkud takvo tumačenje... Informaciju sam dobila od jednog odvjetnika.Collapse

Ivana Karanikic (X)
Ivana Karanikic (X)
Croatia
Italian to Croatian
+ ...
Bez brige, u pravu smo Oct 27, 2007

Draga Dubravka,

ništa ne brini jer ne radimo ništa pogrešno. Takvu sam informaciju i ja dobila početkom ove godine kad sam ulazila u sustav PDV-a. U Poreznoj sam naravno dobila 66 različitih informacija ali se u njih nisam pouzdala jer tamo većina ljudi sjedi 8 sati da im vrijeme prođe i da dobiju plaću a ako ti treba neka informacija onda moraš sam doći do nje.

Da skratim, zvala sam Ministarstvo financija gdje sam dobila informaciju da u našem slučaju PDV n
... See more
Draga Dubravka,

ništa ne brini jer ne radimo ništa pogrešno. Takvu sam informaciju i ja dobila početkom ove godine kad sam ulazila u sustav PDV-a. U Poreznoj sam naravno dobila 66 različitih informacija ali se u njih nisam pouzdala jer tamo većina ljudi sjedi 8 sati da im vrijeme prođe i da dobiju plaću a ako ti treba neka informacija onda moraš sam doći do nje.

Da skratim, zvala sam Ministarstvo financija gdje sam dobila informaciju da u našem slučaju PDV nismo dužni obračunavati.

Uostalom, i da jesmo, kako netko tebi može dokazati da nisi spremila laptop i rječnike u auto, prešla slovensku granicu (koja ti je vjerujem najbliža), sjela u obližnji kafić i prijevod isporučila izvan Lijepe naše).

Lp,
Ivana
Collapse

Gordana Podvezanec
Gordana Podvezanec  Identity Verified
Croatia
Member (2003)
German to Croatian
+ ...
SITE LOCALIZER
"Još malo o PDV-u... Oct 27, 2007

Prema zakonu o PDVu isti se ne obračunava na:
(6) Uslugama iz stavka 5. ovoga članka smatraju se:

1. prijenos, ustupanje i korištenje autorskih prava, patenata, licencija, zaštitnog znakovlja i sličnih prava te odricanje od tih prava,

2. promidžbene usluge, uključujući i usluge posredovanja u tim uslugama,

3. savjeti: inženjera, odvjetnika, revizora, računovođa, tumača, prevoditelja i druge slične usluge savjetovanja,

4. us
... See more
Prema zakonu o PDVu isti se ne obračunava na:
(6) Uslugama iz stavka 5. ovoga članka smatraju se:

1. prijenos, ustupanje i korištenje autorskih prava, patenata, licencija, zaštitnog znakovlja i sličnih prava te odricanje od tih prava,

2. promidžbene usluge, uključujući i usluge posredovanja u tim uslugama,

3. savjeti: inženjera, odvjetnika, revizora, računovođa, tumača, prevoditelja i druge slične usluge savjetovanja,

4. usluge elektronske obrade podataka,

5. ustupanje informacija, uključujući i informacije o poslovnim postupcima i iskustvu,

6. usluge banaka, osiguranja i reosiguranja,

7. ustupanje osoblja,

ukoliko je korisnik strana pravna osoba.

"Hrvatski porezni propisi u 2004."
Izdavač: RiF; redakcijski pročišćeni tekst

U čl. 5 Zakona o PDV-u definira se mjesto oporezivanja.
Ukratko:

Stavak (1) kaže da se PDV plaća prema mjestu isporuke dobara ili obavljanja usluga, pri čemu se tuzemstvo smatra jednim mjestom.

Stavak (2) definira mjesto isporuke dobara.

Stavak (3) definira mjesto obavljanja usluga kao sjedište poduzeća koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge obavljalju.

Stavak (4) navodi iznimku od stavka (3)
1. mjesto nekretnine (najam i zakup)
2. prijevoz (samo za dio u tuzemstvu se primjenjuje ovaj zakon)
3. mjesto gdje je usluga stvarno obavljena

Stavak (5) govori o iznimci od stavka (3) ako je primatelj jedne od usluga iz stavka poduzetnik, tada se smatra da je usluga obavljena gdje je sjedište poduzeća primatelja. Ako se usluga obavlja u poslovnoj jedinici, tada se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto sjedišta poslovne jedinice primatelja. Ako primatelj jedne od usluga iz stavka (6) nije poduzetnik, a ima prebivalište u inozemstvu, tada se mjestom isporuke usluge smatra njegovo prebivalište. Navedeno se ne odnosi na ulsluge iz stavka (4) ovog članka.

8. iznajmljivanje pokretnih dobara, osim prijevoznih sredstava,

9. odustajanje od obavljanja poslovne djelatnosti,

10. sve usluge posredovanja u svezi s uslugama iz ovoga stavka.

vise:
Uvjeti na kojima se temelji porezno oslobođenje pri izvozu proizvoda koji se oporezuju posebnim porezima

Oskar CUKROV, dipl. oec.

[Edited at 2007-10-27 14:23]
Collapse

Dubravka Hrastovec
Dubravka Hrastovec  Identity Verified
Croatia
English to Croatian
+ ...
TOPIC STARTER
In memoriam
Sve je u redu, znači... Oct 27, 2007

I mislila sam da ne radimo ništa krivo.
Ako dobro razumijem, odgovor na moju dilemu o mjestu obavljanja usluge kao kriteriju je u sljedećem:

"Stavak (5) govori o iznimci od stavka (3) ako je primatelj jedne od usluga iz stavka poduzetnik, tada se smatra da je usluga obavljena gdje je sjedište poduzeća primatelja."

Hvala vam objema.

alz
alz  Identity Verified
Croatia
English to Croatian
+ ...
napomena u računu Oct 27, 2007

vjerujem da znate ali nije na odmet podsjetiti:

u računu treba navesti:

"PDV nije naplaćen temeljem članaka tog i tog Zakona o PDV-u"

inspektori znaju "jahati" baš na tim napomenama

Ivana Karanikic (X)
Ivana Karanikic (X)
Croatia
Italian to Croatian
+ ...
Dobar podsjetnik :) Oct 28, 2007

Ja sam na svojim izlaznim računima prema inozemnim klijentima stavila da se račun izdaje inozemnoj pravnoj osobi i stoga ne podliježe obračunu PDV-a. Je li to ispravno ili moram tu navesti i neki čl. Zakona kako je naveo Alz?

There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

Još malo o PDV-u...

Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Pastey
Your smart companion app

Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.

Find out more »