Fjalori kombëtar dhe gjuha shqipe standarde
Thread poster: Roland Lelaj
Roland Lelaj
Roland Lelaj
Canada
Local time: 06:10
Member (2008)
English to Albanian
+ ...
Oct 2

Libri që quhet "Fjalor Shpjegues Kombëtar" është për gjuhët standarde. Gjuhët jostandarde nuk e kanë këtë libër. Më e mira që mund të kenë ato, është fjalori dygjuhësh, domethënë, një fjalor që është në funksion të një gjuhe tjetër. E tillë ka qenë shqipja parakombëtare në fjalorin e Frang Bardhit – shqipja në funksion të latinishtes. Ne e kemi gjuhën standarde (me një term të mëhershëm: gjuha e njësuar letrare kombëtare). Dhe prandaj kemi edhe Fjalorin... See more
Libri që quhet "Fjalor Shpjegues Kombëtar" është për gjuhët standarde. Gjuhët jostandarde nuk e kanë këtë libër. Më e mira që mund të kenë ato, është fjalori dygjuhësh, domethënë, një fjalor që është në funksion të një gjuhe tjetër. E tillë ka qenë shqipja parakombëtare në fjalorin e Frang Bardhit – shqipja në funksion të latinishtes. Ne e kemi gjuhën standarde (me një term të mëhershëm: gjuha e njësuar letrare kombëtare). Dhe prandaj kemi edhe Fjalorin Kombëtar. Në parathënien e "Fjalorit të Gjuhës së Sotme Shqipe" (1980) thuhet: “Sot populli shqiptar ka një gjuhë letrare kombëtare, të vetme, të njësuar e të përbashkët, me tipare mjaft të përcaktuara dhe me prirje të qarta zhvillimi. (Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe, 1980, f. VI). Dhe atëherë, është përgjegjësi e Fjalorit Kombëtar që ta pasqyrojë këtë gjuhë të njësuar letrare shqipe.

Një shpjegim i vogël: Edhe gjuha e zakonshme bisedore, madje, edhe e folmja krahinore ka prirjen për normativizim. Po të mos kishte qëndrueshmëri te fjalët dhe te rregullat e tyre të bashkëlidhjes, nuk do të kishim mundësi ta kuptonim njëritjetrin e të komunikonim me njëri-tjetrin. Po të kishte shumë ndryshime e paqëndrueshmëri te raporti fjalëkuptim, komunikimi ynë do të ishte i pamundur. Prandaj edhe fjalori, thjesht përshkrues (le të themi, krahinor) përmban elemente normativizimi. Por, kur flitet për normën letrare kombëtare, sigurisht, shkalla e normativizimit ka tjetër hierarki. Kjo hierarki ka të bëjë me përdorimin normativ të fjalëve, në kuptimin më të përgjithshëm të thënies. (Vijon më poshtë)

PROF. HAJRI SHEHU, Gazeta Panorama, shtator 2024
https://www.panorama.com.al/fjalori-kombetar-dhe-gjuha-shqipe-standarde-pasqyron-perhap-e-ruan-perdorimin-me-te-mire-te-gjuhes-kombetare/
Collapse

There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

Fjalori kombëtar dhe gjuha shqipe standarde

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »