Buumiaika on taas Piilaaksossa. Pitkin moottoritietä 101 sijaitsevista toimistoviidakkoista aistii toiveikkaiden startupien merkkejä. Vuokrat kohoavat rajusti, mutta kysyntä hienoille loma-asunnoille, jotka sijaitsevat sellaisissa lomakohteissa kuin Tahoejärvi, nousee myös, mikä onkin tunnusmerkki siitä, että omaisuus kertyy. Lahden ympäristö (The Bay Area) oli johtavien teollisuuksien ja sellaisten IT-yritysten syntymäpaikka, jotka ovat kasvaneet heti, kun ne oli perustettu. Sen taikurit ovat luoneet monet ihmeet, jotka tekevät maailmasta futuristinen: kosketusnäyttöpuhelimia, silmänräpäyksellinen haku isoista kirjastoista, mahdollisuus lennättää lennokkia tuhansien kilometrien etäisyydellä. Sen liiketoiminnan vilkastumisesta voisi päätellä, että kehitys jatkuu.
On yllätyksellistä, että jotkut Piilaaksossa ovat sitä mieltä, että paikka on lamaantunut ja että innovaatioiden määrä ja vauhti ovat vähentyneet jo vuosikymmeniä. Peter Thiel, PayPalin perustaja ja ensimmäinen Facebookin ulkopuolinen sijoittaja, sanoo, että Amerikan innovointi on ”jossain vaaran ja kuoleman välillä”. Eri alojen insinööreillä on samanlainen pettymyksen tunne. Ja pieni, mutta kasvava joukko ekonomisteja huomauttaa, että tämän päivän innovaatioiden taloudellinen vaikutus saattaa kalveta menneisyyteen verrattuna.
[ … ]
Innovaatiot, jotka riippuvat tietokoneiden tuottavuudesta, lisääntyvät kaikkialla. Tietokoneet alkavat ymmärtää luonnollista kieltä. Ihmiset ohjaavat videopelejä vain kehonliikkeillä – teknologa, jota taidetaan soveltaa lähitulevaisuudessa myös liikemaailmassa. Kolmiulotteinen tulostus pystyy suoltaa monimutkaistuvia esineitä, ja se saattaa pian siirtyä ihmisen kudoksiin ja muihin luomumateriaaleihin.
Innovaatiopessimisti saattaa kutsua tätä katteettomiksi lupauksiksi. Ajatus siitä, että teknologiasta johtuvan kasvun on jatkettava joko hellittämättömästi tai laskettava tasaisesti sen sijaan, että se hiljenisi ja valuisi, on kuitenkin ristiriidassa historian kanssa. Chad Syverson Chicagon yliopistosta huomauttaa, että sähköistyksen aikakaudella tehokkuuden kasvu oli epätasaista. Tärkeiden sähköinnovaatioiden aikana, 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa, kasvu oli hidasta, mutta sen jälkeen kasvu nousi jyrkästi.