This site uses cookies.
Some of these cookies are essential to the operation of the site,
while others help to improve your experience by providing insights into how the site is being used.
For more information, please see the ProZ.com privacy policy.
Danish to English: Marketing text for furniture designer General field: Marketing Detailed field: Retail
Source text - Danish Om designeren
Søren Momsen (født 1966)
Uddannet på Danmarks Designskole i 1997 som industriel designer indenfor lysdesign.
Søren Momsens arbejde er typisk kendetegnet ved hans brug af arketyper og klassiske materialer i søgen efter at skabe gennemtænkte produkter som overrasker i form og lysudfald. Med det nye og unikke sport-lampe-design, kombinerer Søren Momsen det enkle og tidløse i design, som indfanger sportens grænseløse kulturelement og taler et universelt sprog.
Det er netop disse kombinationer, som flere gange har givet Søren Momsen international anerkendelse og lysdesign-priser som blandt andet “Lights of the Future” og “Lights of Tomorrow”.
Læs mere på www.momsendesign.com
Translation - English About the designer
Søren Momsen (born 1966)
Graduated from The Danish School of Design in 1997 with a degree in industrial design, specialising in lighting design.
The hallmark of Søren Momsen's work is the use of archetypes and classic materials in a quest to create well-conceived pieces that surprise in terms of form and light distribution. In the new and unique sportlight design, Søren Momsen combines the simple and timeless aspects of design that capture sport’s boundless cultural elements and speak a universal language.
It is precisely these combinations that have earnt Søren Momsen international acclaim on several occasions, along with a number of lighting design awards, including "Lights of the Future" and "Lights of Tomorrow".
Find out more at www.momsendesign.com
Norwegian to English: Board of Directors' Report 2007 General field: Bus/Financial Detailed field: Accounting
Source text - Norwegian STYRETS ÅRSBERETNING 2007
Aker Kværner Subsea AS (AKSN) er en leverandør av avansert undervanns produksjonsutstyr for olje- og gassindustrien. AKSN fremstår, sammen med sine utenlandske søsterselskaper innenfor Aker Kværner Subsea Group, som en totalleverandør av undervannsproduksjonssystemer basert på egne produkter og teknologi.
Aker Kværner Subsea AS inngår i forretningsområdet Subsea, i Aker Kværner konsernet.
AKSN er organisert i produktorienterte forretningsområder. Disse er Subsea Systems, Controls, Umbilicals & Risers, Trees & Boosting og Aftermarket. Selskapet legger også betydelig vekt på teknologiutvikling for eksempel innenfor undervannsprosessering.
AKSN har i løpet av 2007 flyttet sitt hovedkontor fra Lysaker til Fornebu. I tillegg har selskapet et fabrikasjonsverksted, ingeniør- og prosjektkontor på Tranby, en fabrikk for Umbilicalproduksjon i Moss og et anlegg for Service Support på Ågotnes.
Virksomheten i 2007
Ordreinngang
Selskapet hadde i 2007 en ordreinngang på MNOK 7.285 og total ordrereserve ved årsskiftet var MNOK 6.393.
En rekke større kontrakter for systemleveranser med leveranser av komplette undervannsproduksjonssystem ble inngått i løpet av 2007. Disse befester selskapets posisjon i hovedmarkedene i Nord-Europa, Afrika og Sørøst-Asia samt innenfor ny teknologi.
Forretningsområdet Umbilical & Risers fortsatte i 2007 sin sterke vekst. En rekke kontrakter ble signert for leveranser over hele verden.
Også forretningsområdet Aftermarket hadde i 2007 sitt høyeste aktivitetsnivå noensinne.
Forretningsområdet Processing & Boosting fortsatte sin positive utvikling, og det ble vunnet flere jobber som representerer teknologigjennombrudd innenfor havbunnsprosessering.
Aktivitet
Generelt høy aktivitet i alle selskapets virksomhetsområder medførte økning i driftsinntekter.
Subsea Systems har gjennom året hatt høy beskjeftigelse, med en rekke store og mellomstore prosjekter gående i parallell. Oppstart på en rekke nye prosjekter har ført til et betydelig personellbehov, og selskapet har økt sin bemanning med 21 % gjennom året.
Som ledd i å øke fokus på produktutvikling og produktstandardisering, ble det i løpet av 2005 bestemt at det skulle opprettes egne forretningsområder for ventiltrær og kontrollsystemer i Norge. Enheten har gjennom året arbeidet med å bygge opp organisasjonen og man har overtatt gjennomføringsansvar for sine deler av de pågående systemprosjektene. Dette arbeidet har fortsatt i 2007, og området utgjør en betydelig andel av selskapets omsetning i 2007.
Produktområdet Umbilical & Risers har hatt høy og økende aktivitet gjennom hele året. Man har forsterket sin posisjon som en ledende leverandør av stålrørsumbilicals. I tillegg har man fått et gjennombrudd for sin riserteknologi. I løpet av det siste årene har selskapets unike Clip Riser teknologi vunnet frem, og selskapet fremstår nå som en ledende global aktør innenfor leveranser av dypvanns borerisere til den hektiske nybyggingsaktiviteten innenfor riggmarkedet. Teknologien medfører betydelige tidsbesparelser i forbindelse med boreoperasjoner.
Aftermarketdivisjonen har hatt betydelig vekst i 2007 i forbindelse med rammeavtaler med flere selskaper og offshore installasjoner på en rekke prosjekter. Det er investert i nye fasiliteter som gjør divisjonen i stand til å gjøre komplette oppgraderinger av juletrær og serviceverktøy. I tillegg har man frigjort verkstedlokaler som tidligere var leid ut, slik at den totale produksjonskapasiteten er økt. Aftermarket vil utgjøre en stadig viktigere del av selskapets virksomhet, i takt med at behovet for oppgraderinger og vedlikehold av installert utstyr øker.
Forretningsområdet Processing & Boosting har videreført arbeidet med å kommersialisere subsea boosting som produkt. Gjennom 2007 har selskapet i enda sterkere grad fått gjennomslag for sin undervannsprosesseringsteknologi. Man har vunnet frem med leveranser av produkter som medfører økt utvinningsgrad for oljeselskapene. BP King-prosjektet er et slikt prosjekt og innbefatter leveranse av et undervanns-pumpesystem. Prosjektet ble levert og installert i 2007.
Som ledd i arbeidet med å øke selskapets produksjonskapasitet blir det investert i nye maskiner og testefasiliteter ved selskapets verksted på Tranby.
I løpet av 2007 er det lagt ned betydelig arbeid i videreutvikling av selskapet rutiner og prosesser for prosjektgjennomføring, og konsernets felles ”Project Execution Model” (PEM) er implementert som prosjektstyringsmodell på alle nye prosjekter med bedret effektivitet og risikostyring som resultat.
Som del av en global gruppering, med engineering, innkjøp, produksjon og installasjon over store deler av verden, er logistikk en betydelig utfordring for selskapet. Det er derfor besluttet at Subsea gruppen skal over på et felles ERP system globalt. I september 2005 implementerte AKSN SAP som ERP system, og i løpet av 2007 har alle de store enhetene i gruppen implementert det samme systemet.
Gjennom året har selskapet også oppgradert sitt kvalitetssytem, og implementert konsernets Aker Kværner Operating System. Dette forventes å gi betydelige bidrag til økt kvalitet, effektivitet og fleksibilitet.
Selskapet legger betydelig vekt på forskning og utvikling. Produktporteføljen utvikles kontinuerlig i takt med de krav som stilles ved utbygging av nye felter.
AKSN er en del av Aker Kværner Konsernet, og forholder seg til konsernets retningslinjer for risikostyring. Vesentlige prosjekter blir behandlet iht risk management prosedyrer, og er i alle faser av prosjektets levetid vurdert og håndtert av kompetente beslutningsorganer. For store prosjektet betyr dette at tilbud er behandlet av Group Risk Committee, og at løpende rapportering foretas til styret i konsernet.
Ledelse og Styre
Raymond Carlsen er styrets leder. Øyvind Mølmann (nestleder), Kjell Eggesbø og May Wenche Hammert er aksjonærvalgte representanter. Helge Tjønnøy, Morten Pettersen og Hans Christian Nilsen er ansattes representanter.
Svein Haug er selskapets administrerende direktør. Det henvises til notene vedrørende godtgjørelse til administrerende direktør. Det er ikke utbetalt godtgjørelse til aksjonærvalgte styremedlemmer. Ansatterepresentantene blir honorert med kr. 10.000 pr. år pluss kr. 1.500 pr. møte.
Helse, Miljø og Sikkerhet
H-verdien (antall fraværskader pr 1 million timer arbeidet) var ved utgangen av året var 0. Ved utgangen av 2007 var det 16 måneder siden siste LTI (Lost Time Incident). Selskapet har nedfelt en null-tolereanse til skader, og arbeider målrettet for å bedre sikkerheten. Sykefraværet på 3,0% er betydelig lavere enn industrisnittet, og andelen som avslutter sitt ansettelsesforhold er lav. Til tross for dette, arbeider bedriften for å redusere sykefraværet ytterligere. Selskapet er en såkalt IA bedrift.
Arbeidsmiljøet i selskapet anses som godt. Til tross for et hektisk år, har turnover i selskapet vært ca 7,52 %. Bedriften har eget arbeidsmiljøutvalg samt lokale utvalg.
Selskapet har ingen eller liten påvirkning på det ytre miljøet.
Ågotnes, Moss og Fornebu er miljøsertifisert i henhold til ISO 14001. Tranby er i en sertifiseringsprosess for ISO 14001. Miljøstyringssystemet er etablert og AKS Tranby jobber med implementeringen.
Økonomi
AKSN hadde en meget positiv resultatutvikling i 2007. Man har lagt bak seg prosjekter som har innbefattet strategisk satsing for å få innpass i nye markeder. I tillegg ser man effekten av et marked i positiv utvikling.
Prosjektene er vurdert etter løpende avregnings metode. Styret har lagt til grunn fortsatt drift ved utarbeidelse av årsregnskapet for 2007. Totale driftsinntekter ble MNOK 6.248 mot MNOK 3.696 i år 2006. Resultat før skatt i ble MNOK 422 sammenlignet med MNOK 109 i år 2006. Årsresultat ble MNOK 303,0 sammenlignet med MNOK 78 i 2006. Både omsetning og resultat er påvirket av utviklingen i markedet.
Netto kontantstrøm i 2007 var MNOK 140,2, mot MNOK 55,6 i 2006. Investeringer utgjorde MNOK 44,7
Vedrørende disponering av årets resultat henvises det til årsregnskapet.
Fri egenkapital i henhold til aksjeloven er MNOK 308,8 etter disponering av årets resultat.
Finansiell risiko
Selskapet er utsatt for kredittrisiko, renterisiko og valutarisiko i den ordinære forretningsvirksomheten. Selskapet har pr 31.12.07 ingen rentebærende gjeld. AKSN forholder seg til konsernets retningslinjer vedrørende valutasikring. Terminkontrakter og matching av inntekter og kostnader i samme valuta er metoder som benyttes for å begrense selskapets valutarisiko. Selskapets kunder er stort sett store anerkjente oljeselskaper, og kredittrisikoen anses å være lav. I forbindelse med arbeid mot mindre kunder i andre deler av verden benyttes blant annet remburs for å eliminere kredittrisiko. Man krever også bank-/morselskapsgarantier fra motpart der dette er ansett hensiktsmessig.
Subsea markedet har vært inne i en historisk høykonjunktur og det forventes at aktivitetsnivået vil forsette å være høyt. Hoveddriveren er høy oljepris og stadig mer utbygging på dypere vann og teknisk krevende felter.
Ansatte
Antall ansatte pr. 31. desember 2007 var 1.271 sammenlignet med 1.049 pr. 31. desember 2006. I tillegg hadde man 583 konsulenter på innleid basis.
Av de totalt 1.854 personene var ca 13,3 % kvinner. Selskapet jobber målrettet for å fremme likestilling i bedriften. Av selskapets 7 styremedlemmer er 1 kvinne.
AKSN har i sin HR Policy definert at ”like rettigheter & muligheter” er en av hjørnestenene i forbindelse med utvelgelse og forfremmelser.
AKSN har i 2007 lagt ned betydelig innsats i kompetanseutviklingsprogrammer for de ansatte. Dette gjelder på alle nivåer i bedriften og innenfor alle fagområder.
Utsikter for 2008
Oljeselskapene har meget store utbyggingsplaner for 2008, og selskapet er i øyeblikket involvert i en rekke studier og tilbud. Dette gjelder innenfor samtlige forretningsområder.
Som tidligere nevnt arbeider selskapet med å utvikle ingeniørkompetanse globalt. I tillegg har Subsea gruppen ferdigstilt en ny produksjonsfasilitet i Malaysia i begynnelsen av 2007. Dette medfører en økning av gruppens produksjonskapasitet og dette forventes å gi styrket konkurransekraft.
Translation - English BOARD OF DIRECTORS’ REPORT 2007
Aker Kværner Subsea AS (AKSN) supplies advanced subsea production equipment to the oil and gas industry. Together with its foreign subsidiaries in the Aker Kværner Subsea Group, AKSN is a total supplier of subsea production systems based on its own products and technologies.
Aker Kværner Subsea AS is part of the Subsea business area within the Aker Kværner Group.
AKSN is organised into different product-based business areas. These are Subsea Systems, Controls, Umbilicals & Risers, Trees & Boosting and Aftermarket. The company also focuses strongly on technology development in areas such as subsea processing.
During 2007, AKSN moved its head office from Lysaker to Fornebu. The company also has a manufacturing plant and an engineering and project office on Tranby, a factory for umbilical production in Moss and a Service Support facility on Ågotnes.
The business in 2007
Incoming orders
Incoming orders in 2007 totalled NOK 7,285 million, while the total order backlog at the end of the year was NOK 6,393 million.
Several major contracts for the supply of systems, including the delivery of complete subsea production systems, were entered into in 2007. These strengthened the company's position in key markets in northern Europe, Africa and southeast Asia, as well as within new technology.
Strong growth in the Umbilical & Risers business area continued in 2007. A series of contracts were signed for worldwide delivery.
The Aftermarket business area also experienced its highest level of activity to date in 2007.
The Processing & Boosting business area continued to develop positively, winning several contracts that represent technological breakthroughs in seabed processing.
Activities
The generally high activity levels in all of the company's business areas boosted operating revenues.
During the year Subsea Systems was extremely active pursuing a series of large and medium-large sized projects running in parallel. The start of several new projects resulted in the need to recruit a significant number of new staff. Consequently, the company increased its workforce by 21% during the course of the year.
As part of the process to increase the focus on product development and product standardisation, in 2007 the decision was taken to create a separate business area for wellheads and control systems in Norway. This area has been working on building up its organisation throughout the year and assumed management responsibility for its share of ongoing system projects. The work continued in 2007 and the business area contributed to a significant share of the company's sales in 2007.
The Umbilical & Risers product area experienced high and rising activity levels throughout the year. It strengthened its position as a leading supplier of steel-pipe umbilicals. The product area also made a breakthrough in the area of riser technology. In the last few years the company’s unique Clip Riser technology has gained significant ground. Consequently the company is now a leading global supplier of deep-water drilling risers for the current hectic construction activities in the rig market. The technology facilitates considerable timesavings in drilling operations.
The Aftermarket division enjoyed significant growth in 2007 due to the establishment of framework agreements with a number of companies and offshore installations for a range of projects. Investments were made in new facilities that have enabled the division to completely upgrade Christmas trees and service tools. Previously rented workshop facilities were also vacated to increase total production capacity. Aftermarket’s role in the company will become increasingly important as the demand for upgrades and maintenance of installed equipment rises.
The Processing & Boosting business area continued its work on commercialising subsea boosting as a product. 2007 saw even greater breakthroughs for the company's subsea processing technology through its supply of products that provide increased oil recovery for oil companies. The BP King project is one such project, and involves the supply of a subsea pump system. The project was delivered and installed in 2007.
Investments were made in new machines and testing facilities at the Tranby workshop as part of the company’s initiatives to increase production capacity.
During 2007, considerable work was performed further developing the company's routines and processes for project management; the Group's shared 'Project Execution Model' (PEM) was implemented as the project management model for all new projects, resulting in improved efficiency and risk management.
As part of a global grouping encompassing engineering, purchasing, production and installation over large areas of the world, the area of logistics represents a significant challenge for the company. The decision was therefore taken to migrate the Subsea Group to a joint ERP system globally. In September 2005, AKSN SAP was implemented as the ERP system, and all the major business areas in the Group put the system into operation in 2007.
During the course of the year the company also upgraded its quality system and implemented the Group’s Aker Kværner Operating System. This is expected to help significantly enhance quality, efficiency and flexibility.
Research and development are a high priority for the company. The product portfolio is under constant development to meet the demands that arise when new fields are developed.
AKSN is part of the Aker Kværner Group and complies with the Group's guidelines for risk management. Material projects are handled according to risk management procedures; all phases of the project are evaluated and handled by competent decision-making bodies. Where larger projects are concerned, tenders are handled by the Group Risk Committee and the Group's Board of Directors is continuously updated on developments.
Board of Directors
Raymond Carlsen is Chairman of the Board. Øyvind Mølmann (Vice Chairman), Kjell Eggesbø and May Wenche Hammert are shareholder representatives. Helge Tjønnøy, Morten Pettersen and Hans Christian Nilsen are employee representatives.
Svein Haug is the company's CEO. Please see the attached notes with regards remuneration paid to the CEO. No remuneration is paid to Board members who are elected by shareholders. Employee representatives are paid NOK 10,000 per annum plus NOK 1,500 per meeting.
Health, Safety and the Environment
At the start of the year, the H1 indicator (number of injuries resulting in absence from work per one million hours worked) was zero. At the end of 2007, there had not been a LTI (Lost Time Incident) for sixteen months. The company has established a zero-tolerance policy for injuries and is purposefully working to improve safety. The sickness absence rate amounted to 3.0%, a figure that is considerably lower than the industry average. The total number of resignations is also low. Despite these figures, the company is working to reduce the sickness absence rate even further. The company participates in the Norwegian government’s Inclusive Working Life scheme.
The working environment is considered to be good. Despite a hectic year, the company's staff turnover was approximately 7.52%. The company has its own working environment committee as well as local committees.
The company has no or very little impact on the external environment.
The plants at Ågotnes, Moss and Fornebu are environmentally certified according to ISO 14001. Tranby is undergoing the certification process for ISO 14001. An environmental management system has been established and AKS Tranby is working to implement this.
Finance
AKSN posted very positive results in 2007. The company focused on projects with a strategic aim of breaking into new markets. The effects of a strong, developing market were also evident.
Projects are valued in accordance with the ongoing settlement method. The Board has prepared the 2007 annual financial statements on the going concern assumption. Total operating revenues amounted to NOK 6,248 million, compared with NOK 3,696 in 2006. The profit before tax was NOK 422 million, against NOK 109 million in 2006. The net profit for the year was NOK 303 million, compared with NOK 78 million in 2006. Both sales and profits were affected by market developments.
Net cash flow in 2007 was NOK 140.2 million, compared with NOK 55.6 million in 2006. Investments totalled NOK 44.7 million.
For details of the appropriation of profit for the year, please refer to the annual financial statements.
After the appropriation of profit for the year, unrestricted equity according to the Norwegian Companies' Act amounted to NOK 308.8 million.
Financial risk
The company is exposed to credit risk, interest risk and currency risk as part of ordinary business operations. As of 31 December 2007, the company had no interest-bearing liabilities. AKSN complies with the Group's guidelines with regards currency hedging. The company limits its currency risk by using forward exchange contracts and matching revenues and expenses in the same currency. The company's customer base mainly comprises large reputable oil companies, which means the company’s credit risk is considered to be fairly low. Facilities such as letters of credit are used to eliminate credit risk for smaller customers in other parts of the world. Bank/parent company guarantees are also requested from counterparties when such is deemed appropriate.
The subsea market has been enjoying historically high trading conditions and this high level of activity is expected to continue. High oil prices are the main drivers, along with steadily increasing construction projects in deep-water and technically demanding fields.
Employees
As of 31 December 2007, the company had 1,271 employees, compared with 1,049 as of 31 December 2006. A further 583 consultants were also hired in.
Out of a total of 1,854 employees, around 13.3% were women. The company is purposefully striving to promote equal opportunities in the business. Out of the company’s seven board members, one is a woman.
"Equal rights and opportunities" is one of the cornerstones of the AKSN HR Policy, as far as appointments and promotions are concerned.
In 2007, AKSN focused strongly on developing employee training programmes. These apply to all levels in the company and within all areas of expertise.
Outlook for 2008
The oil companies have major expansion plans for 2008 and the company is currently involved in a series of studies and tenders. These cover all the business areas.
As stated previously, the company is endeavouring to develop a global engineering expertise pool. The Subsea Group also completed a new production facility in Malaysia at the beginning of 2007. This has led to an increase in the Group's production capacity, which is expected to boost the Group’s competitiveness.
Danish to English (University of Southampton, verified) French to English (University of Southampton, verified)
Memberships
Institute of Translators & Interpreters
Software
CafeTran Espresso, DejaVu, memoQ, MemSource Cloud, Microsoft Excel, Microsoft Word, Word, HTML Editing Facilities & Excel, Powerpoint, Trados Studio, Wordfast
Subtitling (caption and localisation0: From corporate videos to full-scale films
In-house positions for several organisations, including the Olympic Committee as the official translator for the press agency during the 1992 Barcelona Olympic Games.
Brief summary about me:
Relevant qualifications:
- Postgraduate Certificate in Nordic language translation
-MA in Creative Writing with Distinction - Award-winning published writer, Postgraduate Diploma in European Business Management and Marketing-
- BA (Hons) Modern Languages, specialising in translation. Currently undertaking a PhD in English and Creative Writing:
Languages:
-Danish, English - Bilingual Danish/English, based in UK
-
21+ years of experience as full-time translator
6 years translation studies at universities in Europe
-
Bilingual and bi-cultural – Danish/English parentage and upbringing
- International business and corporate experience
- Qualifications in marketing and creative writing. Email me at [email protected].
Keywords: Business, marketing, PR, publishing, advertising, press releases, subtitler, telecommunications, market research, copy writer. See more.Business, marketing, PR, publishing, advertising, press releases, subtitler, telecommunications, market research, copy writer, arts, kunst, arts marketing, retail marketing, contracts, danish translator, dansk, oversætter, proofreader, localization, editing, fashion translator, interior design translator, beauty and cosmetics translator, norwegian translator, norsk oversætter, energy, green power, salgs og marketing, tourism, turist marketing, creative, kreativ oversætning, faglig kompetence, employment contracts, market research questionnaires, korrektur læsning, detail handel, teknik, technical translations, construction, catalogues, furniture, food and drink, sports marketing, børnetøj, helse, health, children's health, children's clothes, children's furniture, children's books, primary education, uddannelse, skolebørn, health and safety, børnebøger, native english translator, branding, brand marketing, respiratory diseases, cystic fibrosis, RFPs, sales agreements, creative writing, fiction, novels, blog writing, web content, fashion retail. See less.
This profile has received 30 visits in the last month, from a total of 25 visitors